Spotkanie z dietetyczką – Wiosenna dieta

Wiosna to jedna z najbardziej wyczekiwanych pór roku, jednak z jej nadejściem wiąże się tzw. wiosenne przesilenie. Nasz organizm osłabiony po zimie jest bardziej narażony na infekcje. O tym, jak powinniśmy się odżywiać zwłaszcza wiosną, opowiedziała dzieciom na zajęciach świetlicowych Pani dietetyk Justyna Ślusarska. Nasz gość przedstawił uczestnikom spotkania „Co powinien jeść uczeń?” oraz w jakich produktach możemy odnaleźć ważne dla nas składniki. Wiosenny jadłospis powinien być skomponowany w taki sposób, aby wspomóc osłabiony po zimie układ odpornościowy i pozytywnie wpłynąć na samopoczucie. Dlatego nie może w nim zabraknąć warzyw i owoców. Warto też pamiętać, aby podobnie jak przez cały rok dieta była urozmaicona i dobrze zbilansowana. O pozytywnych korzyściach przygotowywania wiosennych zdrowych posiłków i radości, jaka się z nimi wiąże, miały okazję przekonać się świetliczaki przygotowując na zajęciach przekąski w postaci szaszłyków i sałatek owocowych lub warzywnych, tostów z pysznym miodem czy dżemem z domowej spiżarni lub ulubionych wiosennych kanapek.

Bardzo dziękujemy naszemu gościowi – dietetyczce pani Justynie Ślusarskiej za ciekawe zajęcia.

Zdjęcia>>

Urszula Widelska